top of page

Üvegcímtáblák, Üvegaranyozás

   A kézzel festett és aranyozott, tipográfiában változatos feliratok, úgynevezett “üvegcímtáblák” a 19. század második felében rendkívül népszerűek voltak világszerte. A címfestő szakma a fénykorát élte, általuk az üzletek portáljaira több figyelem irányult. Magyarországon a II. Világháborúig nagyon sok üzletportál, cégtábla készült e technológia segítségével, de sajnos a háborút követően előálló üveghiány és a társadalmi rendszer változása miatt nehezen vagy egyáltalán nem volt kivitelezhető e mesterség gyakorlása. A 20. század második fele, főleg az utolsó harmada a nyomdaipari eljárások és lehetőségek bővülésével, valamint a kereskedelem szerkezetének drasztikus átalakulásával a címfestő mesterek és tudásuk szinte teljes eltűnéséhez, feledésbe merüléséhez vezetett a 21. század elejére.

faczanyi gyogyszertar Kobanyan
Pastificio Defilippis Torinoban, Olaszország
Moulin de la Vierge Cukrászda Párizs
Feathers angol pub.jpg

   Aranyozott üveg cégtáblákat, üzletportálokat a mai napig lehet találni a 19. századból Párizs, London és szinte bármelyik nyugat-európai, amerikai és orosz nagyváros utcáin. Ez is mutatja, hogy milyen időtálló technikáról van szó. Kijelenthetjük, hogy a hagyományos eljárással készült aranyozott üveg-cégtábla akár 100 évig is megőrzi pompáját, míg az ehhez eleve fel sem érő, legjobb arany színű festékkel és/vagy matricával készített feliratozás egy-két év után kopásnak, fakulásnak indul.  A szemmel láthatóan olcsóbb megoldások már önmagukban is meghatározzák egy-egy vállalkozásról a tudat alatt kialakuló képet. Ha egy üzletet nem is fél vagy egy évszázadra előre tervezünk, a valódi aranyozások az állandóság, a megbízhatóság, és a magas minőség iránti igény érzetét keltik az emberekben.

 

Aranyozás, Felületi aranyozás

   

   A történelem során az aranyozás nagy jelentőséggel bírt a pompa művészetében a barokk idején, majd később a szecesszió korában ismét előtérbe került. A 19. században a címfestő szakipar egyik fontos alapanyagává lépett elő az arany. A mai napig nem találtak ki olyan festéket, vagy pótlóanyagot, aminek az aranyhoz fogható hatása és minősége lenne. Aranyozáshoz arany lapokat, úgynevezett „aranyfüst”-öt használunk, amivel a különböző formájú és anyagú tárgyak arany bevonatát készítik évezredek óta. Ez a lehelet vékony, akár 100 nanométer vastagságú aranylemez kézi kovácsolással készül. Rézzel, ezüsttel, platinával, ónnal stb. ötvözve különböző színárnyalatokat kaphatunk, ezeknek az "lapcsokáknak" felragasztása különleges szakértelmet igényel.

Végállomás Galéria - Budapest

Kültéri aranyozott üvegcégtábláink

egy budapesti képkeretező üzlet

homlokzatán.

végállomás galéria üveg tábla.jpg
cimfestés.jpg

Boda Antikvitás - Budapest

Portálfelújítás: Kézzel festett és aranyozott üvegcégtábla, cégér és kirakati üveg a Bartók Béla úton.

gold leaf gilding on glass.jpg

Onward Display - London

Beltéri díszüvegek, fali installáció

kliensünk új otthonában. Tovabbi képek hamarosan!

Utoljara frissitve: 2020.12.20

bottom of page